buitenskamers tuinontwerpen

voor een tuinontwerp op maat

blog

view:  full / summary

Een nieuwe stek voor mijn website

Posted by buitenskamers-tuinontwerpen on February 18, 2015 at 12:45 AM Comments comments (311)

Mijn website heeft een nieuw adres gekregen.

Voor interessante berichten over tuinen en tuinontwerpen en nieuws over workshops en cursussen ga je voortaan naar www.buitenskamers.wordpress.comRead Full Post »

13 december Workshop ontwerp je droomtuin

Posted by buitenskamers-tuinontwerpen on October 26, 2014 at 5:50 PM Comments comments (0)

Nog niet helemaal tevreden met je tuin of bezig met een nieuwe tuin? Er zijn een aantal basisvoorwaarden waarmee je een droomtuin kunt ontwerpen. Een tuin waarin je je lekker voelt, met niet meer onderhoud dan waar je zin in hebt.

 

Op zaterdag 15 november van 10.00 tot 12.30 uur verzorg ik weer de workshop 'Ontwerp je droomtuin' in Schiedam.

 

Tijdens deze workshop hoor je alles over de basisvoorwaarden voor een droomtuin, en ga je er daarna zelf mee aan de ...

Read Full Post »

Workshop 'ontwerp je droomtuin'

Posted by buitenskamers-tuinontwerpen on August 30, 2014 at 4:05 AM Comments comments (0)

Nog niet helemaal tevreden met je tuin of bezig met een nieuwe tuin? Er zijn een aantal basisvoorwaarden waarmee je een droomtuin kunt ontwerpen. Een tuin waarin je je lekker voelt, met niet meer onderhoud dan waar je zin in hebt.

Binnenkort verzorg ik weer de workshop 'Ontwerp je droomtuin'.

Tijdens deze workshop hoor je alles over de basisvoorwaarden voor een droomtuin, en ga je er daarna zelf mee aan de slag. Aan het einde van de workshop heb je een ontwerp, waarmee je e...

Read Full Post »

Composthoop starten

Posted by buitenskamers-tuinontwerpen on February 19, 2014 at 4:05 PM Comments comments (0)

De vroege lente, van februari tot april, is de ideale periode om een composthoop op te starten. Hoe groot die composthoop moet worden is afhankelijk van de grootte van de tuin. Maar in het algemeen geldt wel, hoe groter de hoop, hoe sneller het materiaal dat je verzamelt composteert. Een grote composthoop ontwikkelt namelijk meer warmte dan een kleine.

Je begint met het verzamelen van grof materiaal (snoeihout of plantenstengels). Dit vormt de onderste laag, die in contac...

Read Full Post »

Nu zaaien, of toch nog even wachten?

Posted by buitenskamers-tuinontwerpen on February 10, 2014 at 5:10 PM Comments comments (0)

Ben je de winter ook zo beu? Het is heel verleidelijk om nu al je zaaibakken en zaden tevoorschijn te halen en alvast te gaan zaaien. Maar begin niet te vroeg. Anders zit je straks met een huis vol doorgeschoten slappe plantjes die nog niet naar buiten mogen omdat er nog kans op vorst is.
De ijsheiligen vallen dit jaar van 11 tot en met 14 mei. Alhoewel dit geen ijzeren regel is, is het wel goed om deze datum ongeveer aan te houden bij het plannen van je zaaiactiviteiten.
Hieronder ee...

Read Full Post »

Workshop ontwerp je droomtuin

Posted by buitenskamers-tuinontwerpen on January 24, 2014 at 6:25 AM Comments comments (0)

Dit jaar organiseer ik workshops 'Ontwerp je droomtuin' in Schiedam. In 2 1/2 uur vertel ik je wat een droomtuin nodig heeft. Met die informatie ga je zelf aan de slag om een ontwerp te maken voor een tuin waarin je je prettig voelt.

 

Uitvoeringsdata:
zaterdag 1 maart, van 9.30 - 12.00 uur
zaterdag 22 maart, van 9.30 - 12.00 uur
woensdag 16 april, van 9.30 - 12....

Read Full Post »

Planten voor droge schaduw

Posted by buitenskamers-tuinontwerpen on November 5, 2013 at 9:15 AM Comments comments (0)

Tijdens de workshop 'Ontwerp je droomtuin : DHZ tuinontwerp' kreeg ik de vraag welke planten geschikt zijn voor droge schaduw. Droge schaduw is een lastigse standplaats om te beplanten.
Droge schaduw vind je bijvoorbeeld onder bomen of struiken. Grond die doorworteld is, en waar zeker in de zomer weinig regenwater de grond raakt.
Iets verbeteren kan je die grond wel door er een laag goede tuingrond op te verspreiden. Maar een ideale standplaats wordt het nooit.

Gelukkig zijn e...

Read Full Post »

Je tuin een waar reservaat

Posted by buitenskamers-tuinontwerpen on July 1, 2013 at 3:55 PM Comments comments (0)

Wist je dat in Nederland de biodiversiteit in de stad groter is dan op het platteland? Dat komt doordat in de stad veel tuinen, stadsparken, bomen, vijvers en braakliggende terreinen liggen die met minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden behandeld en waar de dieren meer rust hebben en voedsel kunnen vinden dan op het intensief gebruikte platteland.


...
Read Full Post »

In vier stappen een droomtuin

Posted by buitenskamers-tuinontwerpen on June 11, 2013 at 6:35 AM Comments comments (0)

Niet iedereen is met groene vingers geboren. Voor sommige mensen is hun tuin een vreemde ruimte, waarin ze zich niet thuisvoelen. En dat terwijl een tuin met een ontwerp dat bij je past als een warme mantel om je heen zou moeten vallen.
Er zijn vier basisvoorwaarden  voor een goed tuinontwerp waarmee een gewoon lapje grond een droomtuin wordt.


Verhouding:...

Read Full Post »

Een eetbare voortuin

Posted by buitenskamers-tuinontwerpen on February 17, 2013 at 4:10 PM Comments comments (2)

Na de voortuin met waterberging, nu een eetbare voortuin. Want waarom ook niet? Als je in het gelukkige bezit bent van een zonnige voortuin, dan kan je er natuurlijk ook groente en fruit in kweken.

De lei-appels die aan de straat groeien, worden misschien geplukt door voorbijgangers, maar ze staan toch minstens zo leuk als een ligusterhaag. Onder een poort waarover druivenranken groeien kom je het tuinpad op. De druif aan de gevel, boven het raam zorgt voor wat schaduw in huis. Naast d...

Read Full Post »

Rss_feed